A Népegészségügyi Kar példa Európának

2015, szeptember 29. Jubileumát ünnepelte szeptember 25-én a Kölcsey Központban a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara, hazánk egyetlen népegészségügyi képzőhelye.

Ádány Róza professzor mint alapító dékán vehette át elsőként a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának ünnepségén a kar jubileumi emlékérmét az intézmény és a népegészségügy érdekében végzett munkájának elismeréseképpen. Kósa Lajos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Ádány Róza munkája nélkül nem ülhetnénk itt ezen az ünnepségen. Az iskolaalapító professzor asszony felidézte, hogy 1996-ban világbanki támogatásból indított egészségügyi kormányprogram részeként kezdhette meg működését a debreceni orvosegyetemen a Népegészségügyi Iskola, ami elősegítette a kar megalapítását.

 

A kormány 2005. november 23-án döntött a Népegészségügyi Kar Debreceni Egyetemen történő létesítéséről, a mai napig ez az egyetlen népegészségügyi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ami mind az oktatás, mind a tudományos és szakértői tevékenysége alapján egyedülálló, s a nemzetközi mezőnyben is versenyképes képzési és továbbképzési központtá vált.

 

- Karunkon jelenleg a bolognai rendszerbe illesztett alap-, mester-, doktori képzés, szakorvosi szakképzés, klinikai szakpszichológus- és szakirányú továbbképzés folyik, biztosítva a magas szintű népegészségügyi képzés teljes spektrumát. A 2015/16-ös tanévben a kar teljes hallgatói létszáma meghaladja a kilencszázat. Az elmúlt 10 évben már több mint ezer hallgató vette át a népegészségügyi végzettséget tanúsító diplomáját – értékelt Balázs Margit, a kar dékánja.

 

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kar fejlődéséhez a körülmények most a legkedvezőbbek, hiszen a Debreceni Egyetem kiemelt területként kezeli az egészségipart.

 

A kar munkatársainak részvételével 2008-ban alakult meg a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete, mely a hazai népegészségügyi oktatók, kutatók olyan szakmai tömörülése, mely feladatának tekinti az egészségpolitikai döntés-előkészítés, döntéshozás, döntéselemzés és döntés-érvényesítés támogatását a képzés, a kutatás és a független szakvélemény-alkotás eszközeivel.

 

A Népegészségügyi Kar Debrecen városának életében is fontos szerepet játszik: - A város egészségtervét a kar munkatársai készítették, ami Debrecen fejlesztéspolitikáját segíti, erre alapozva készült többek között 80 km kerékpárút a városban – tájékoztatott Széles Diána alpolgármester.

 

A Népegészségügyi Kar oktatóinak tudományos tevékenységét tükrözi, hogy 2012-ben az intézmény Megelőző Orvostani Intézetét az Egészségügyi Világszervezet a Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Együttműködési Központjává nyilvánította.

 

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a jubileumi ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a Népegészségügyi Kar Európa előtt járt és mutatta az utat a többi ország számára, kiemelt szerepet vállal az európai intézmények között és aktívan részt vesz a mai napig a WHO kutatásaiban.

 

Az első tíz évet lezáró eseményen jubileumi emlékérmet vehettek át a kar alapításában és a folyamatos működésében szerepet vállalt egyetemi vezetők, politikusok, szakmai szervezetek vezetői.

 

Kapcsolódó képalbum